Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:28:06

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 115  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 14:34:30 

Tematyka płyty o Powstaniu naturalnie prowadzi do pytań o patriotyzm, miłość do ojczyzny itd. Wydaje się jednak, że panowie z Lao Che nie do końca mieli świadomość, z jak wrażliwą i delikatną materią się mierzą nagrywając swoją drugą płytę. Muzyka zaczęła żyć swoim życiem. Interpretacje odbiorców przerosły intencje artystów.
Swoją drogą, niestety, bywa tak, że wypowiedzi muzyków odbierają czasami jakąś część wzniosłości ich dziełom... Czasami warto pomilczeć, niż powiedzieć za dużo... Spada kurtyna i koniec bajki.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 15:09:18 
Awatar użytkownika

Niechec do bycia zaszufladkowanym, jaknajbardziej tlumaczyc moze postawe LaoChe`antów.
Bywa tez i tak, ze w obliczu natrętnych i nachalnych pytan dziennikarzy, artysta, po to by nie powiedziec zbyt wiele (robia to za niego teksty, a interpretacja pozostawiona jest odbiorcy), wyprowadza w pole.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 15:35:38 
Awatar użytkownika

Wywiad mnie nie zbulwersował. Interpretacje odbiorców często przerastają intencje twórców. Czy LC ma teraz coś udawać, żeby "dorosnąć" do interpretacji, które mogą być przecież bardzo różne? To by dopiero było oszustwo (choć dziennikarzom wygodniej opisywać dorobione "gęby").

No i jeszcze - bardzo zgadzam się z wypowiedzią o Baczyńskim (choć on jest tu tylko przykładem):

Cytat:
Sugerujesz, że np. Krzysztof Kamil Baczyński codziennie medytował nad hasłem "Bóg. Honor. Ojczyzna"? Bo ja w to wątpię. (...)
My sobie wyobrażamy, że oni prosili o wodę czy bułkę frazami z Biblii i z Mickiewicza i że nie mieli ciał, tylko piękne, jaśniejące dusze. A to nieprawda. I to w żaden sposób nie umniejsza ich bohaterstwa.

Zresztą - o to mi chodziło, gdy pisałam o wulgaryzmach pojawiających się na płycie.

I jeszcze coś a propos Baczyńskiego (ale nie w związku z wywiadem). A właściwie różnic między jego wierszami a kompilacją teksów na PW. Na koncercie uderzyło mnie, jak bardzo "i wyszedłeś jasny synku, z czarną bronią w noc" wybija się wsród tekstów na tej płycie. Tzn - cała płyta ma rzeczywiście ton podniosły, patriotyczny, ale też - zdystansowany. Patrzymy teraz na "masę ludzką", która walczy o Polskę niepodległą. A u Baczyńskiego: ja - prawie dziecko - nocą, gdzie się jeży w dźwięku minut - zło. Baczyńskiego mrok, strach, zło - to spojrzenie "od wewnątrz" - prawdziwsze na poziomie jednostki, w moim odczuciu. Ogólna perspektywa na PW jest wspónotowa i "zewnętrzna" - najwłaściwsza do oddania hołdu.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 15:38:57 
Awatar użytkownika

..czyżby " sztuka dla sztuki" ??? ..wypowiedzi -jak dla mnie - co najmniej dziwne ... troche tak jakby chcieli powiedzieć " my to tylko tak dla jaj "....
panek pisze:
Poglądy (i historię) twórców Lao Che nietrudno poznać
...no właśnie......jakie sa ich prawdziwe poglądy?...a może ich w ogóle nie mają?

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 15:43:01 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
to tylko tak dla jaj "....

o!

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 16:24:22 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
..no właśnie......jakie sa ich prawdziwe poglądy?...

Ten wywiad, podobnie jak i inne (linki np. na http://www.laoche.art.pl/index.php?opcja=informacje ), daje na to pytanie odpowiedź. Nię będę się zabierał za ich streszczanie tutaj. Uważają, że w danym momencie są ważne takie, a nie inne wartości. W momencie wojny ważne było zabranie się za powstanie, ważna była walka o niepodległość z karabinem i koktajlem Mołotowa. Ważna była postawa antyniemiecka, antyfaszystowska. W momencie zaś obecnym ważne jest co innego. Zrobili oni wszystko, aby uniknąć służby wojskowej. Nie widzą powodu, by nawoływać do walki z innymi narodami.

elrond pisze:
..czyżby " sztuka dla sztuki" ???

I tak, i nie. Płyta "Powstanie Warszawskie" jest konceptem podobnym do płyty "Gusła". Pokazuje pewne zjawisko polskiej historii. Na "Gusłach" opisane są różne historie z czasów od średniowiecza ("Komtur") do czasów późnosarmackich. Z luźnymi nawiązaniami do dekalogu (wskazówkami są liczby rzymskie przy tytułach).
Płyta "Powstanie Warszawskie" pokazuje historie o wiele nam bliższe, ale też już przeszłe.
Pod tym względem - to jest sztuka dla sztuki. Sztuka opisowa. Ale nie tylko. Dobrze zrobiony, sugestywny opis musi wywołać refleksje. I to już przestaje być sztuka dla sztuki. Zresztą, ty chyba lepiej ode mnie znasz świat sztuki i to, co się dzieje z dziełami.
Taka "sztuka dla sztuki", która wywołuje refleksje jest, moim zdaniem o wiele bardziej wartościowa, niż "sztuka użytkowa". "Sztuką użytkową" są manifesty, których jest pełno w punkowych, zaangażowanych tekstach. Kiedy słyszę "Uderzaj teraz" Włochatego, nie mam wątpliwości, "co poeta chciał powiedzieć". Niewiele tam do zastanawiania. A kiedy przechodzi mi fascynacja ruchem antifa, taki kawałek jak "Uderzaj teraz" staje się bezwartościowy.
Zupełnie czym innym są złożone teksty Lao Che. Albo tekty Armii. Teksty te żyją własnym życiem. Dają wiele pola do interpretacji. Dla narodowców albo nazi-skinów interpretacja jest oczywista - Niemcy byli źli i należało z nimi walczyć militarnie, a teraz w zasadzie jest tak samo. Moja interpretacja jest zupełnie inna. Sam widzę wieloznaczności w tekstach LC - zwłaszcza "Końca". I uważam, że to dobrze, że tych tekstów nie da się spłaszczyć do jednej interpretacji.
Jeśli to ma być sztuka dla sztuki, to ja chcę więcej takiej sztuki.

A jak już Baczyński się pojawił, to moim zdaniem kontrast Baczyńskiego z resztą tekstów na PW polega właśnie na tym, że ta reszta, zwłaszcza na początku płyty jest taka pełna adrenaliny. Wojna w nich wygląda niemal jak "pani, za którą idą chłopcy malowani". A teksty Baczyńskiego to nie żadne nabuzowywanie się typu "Ruszaj na Germańca", tylko zderzenie normalnego człowieka, który chciałby po prostu żyć, a zewnętrzne okoliczności zmusiły go heroizmu, o który wcale się nie prosił...

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 17:20:24 
Awatar użytkownika

wszystko to prawda co piszesz panku, ale czuję się dziwnie w związku z tym, że denat tak ostaentacyjnie odcina się od rzeczywistości, którą "kupiłam" i przez którą zrozumiałam, że patriotyzm nie jest niczym złym. oczywiście, że ci młodzieńcy szli walczyć trochę dla przygody i szpanu przed dziewczynami, bardzo łatwo mi sobie to wyobrazić, tylko, ze ta "przygoda" kończyła się po kilku dniach, kiedy połowa przyjaciół nie żyła. podejście denata kojarzy mi się bardzo z podejściem bratnego, a mi jednak bliżej do bartoszewskiego. poza tym razi mnie trochę w tym wywiadzie takie ostaentacyjne odcina nie się od Boga katolickiego, nie rozumiem czemu. powstańcy - harcerze, byli wychowywani w bardzo konkretnym systemie wartości opartym na chrześcijaństwie. denat mówi językiem Jerzego z kolumbów, a ja czytam właśnie pamiętniki żołnierzy z baonu Zośka i mam inny obraz.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 17:41:32 
Awatar użytkownika

Dzisiaj udało mi się przeczytać swój poprzedni post w tym temacie :-) Jakkolwiek nie uważam tego, co ci dwaj panowie naopowiadali, za coś szczególnie bulwersującego, jeśli w ogóle, to jednak jedna rzecz mnie zastanawia. Płytę "Powstanie Warszawskie" miałem w ręku raz, więc mogę się mylić, ale chyba jest gdzieś w książeczce napisane, że Powstanie jest dla zespołu bardzo ważne i szczególne i w ogóle. No i pięknie. Tylko dlaczego jest ważne? Bo to fajna zabawa, tak walczyć? Fajny western? I to jest powód? A może to oni nagrali tę płytę, żeby "popisać się przed dziewczyną"? ;-)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 19:36:31 
Awatar użytkownika

Przy swoim pierwszym kontakcie z tą plytą (i ciągle zresztą ostatnim) tak sobie pomyślałem, że od wojny upłynęło tyle czasu, że taka płyta mogła powstać. Każde następne pokolenie jest dalej od powstania, zmienia się stosunek doń. I mogła powstać płyta jak komiks (nie wartościuję tym słowem).

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 20:26:30 
Awatar użytkownika

Jasiek pisze:
Panterki SS były szyte przez firmę Hero Collection --> http://www.hero-collection.com.pl/conte ... ge_num%3D1 ich produkty nie są za dobrze zrobione, ale cena w miarę dobra, bo ok 350zł.

A material z tym wzorem kamuflazu byl od nich, czy sami musieliscie dostraczyc? I co masz do zarzucenia wykonaiu? Zle wykanczaja czy slabo trzymaja fason orygninalnej bluzy?

Zdrowka zycze

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 20:37:37 
Awatar użytkownika

Poślę Ci odpowiedź na priva, żeby nie offtopicować :wink:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 23:15:02 
Awatar użytkownika

..w sumie ( z tego co mówią) to mogli nagrac równie dobrze plytę: Wojna w wietnamie, Rewolucja pażdziernikowa .......cokolwiek......

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 listopada 2005 23:18:30 
Awatar użytkownika

..letniość.........

Tytuł:
PostWysłany: pn, 14 listopada 2005 00:12:33 
natalia pisze:
trochę w tym wywiadzie takie ostaentacyjne odcina nie się od Boga katolickiego, nie rozumiem czemu. powstańcy - harcerze, byli wychowywani w bardzo konkretnym systemie wartości opartym na chrześcijaństwie

Ja śmiem uważać że katolicyzm w tym kraju jest przereklamowany i bardzo dużo osob nie zwraca tak bardzo uwagę na wiarę i Pana nawet jeśli co niedziela do kościoła. Bezrefleksyjna i przypadkowo emocjonalna wiara staje się własną karykaturą.

Osoba prowadząca wywiad słaba. A intencje odpowiadajacego to niechęć dla taniego poklasku, refleksja nad tym co się mówi.
Lelijkę harcerską z B.H.O. łatwiej bić sobie w klatę niż myśleć o wartościach za nią stojących.
a moja wiara mizerna, tak przy okazji

Tytuł:
PostWysłany: pn, 14 listopada 2005 15:27:01 
Awatar użytkownika

3bajki pisze:
Lelijkę harcerską

Lilijkę...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 115  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.