Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:31:12

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 115  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 listopada 2005 11:34:04 
Cytat:
Lai Lacha i Lalach Mahomed Rossulach esse de Miellai, Lala i Lalach!

To nieco zaszyfrowane wezwanie do eurodżihadu. Znaczy to mniej-więcej tyle:

Lej Lacha! I Lacha Mahomet rozhula, jeszcze domieli mu lalę. Bij Lacha!

.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 listopada 2005 11:42:27 
buhahahahaha

a really to znaczy : nie ma boga oprócz Boga (czyli jest jeden Bóg)
Muhammad jest wysłannikiem Boga a esse de miellai to nie wiem brzmi mi z łacińska

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 listopada 2005 11:45:47 
Awatar użytkownika

K.T.W.S.G. pisze:

:lol:

A ten tekst to jakieś wymysły-mixy Sienkiewicza w ogóle są. ;-)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 listopada 2005 11:49:22 
Henryk Sienkiewicz (1880) - "Niewola Tatarska - Urywki z kroniki szlacheckiej Aleksego Zdanoborskiego", rozdział III:

Cytat:
...Poganin, wedle języka naszego, jest jak gdyby bydlę albo pies nieczysty, albowiem co jest nieczystego u ludzi, to i Bogu niemiło. A choć się bisurmanie lepszymi od chrześcijan powiadają, przecie w głębi sumienia sami o swej nieczystości wiedzą i gorliwie zmyć onę pragną, siedm razy na dzień wodą swe członki oblewając, czego by przedsię czynić nie potrzebowali, gdyby zatwardziałość ich w grzechu mniejszą była. U żadnego też narodu niewola tak ciężką nie jest, a to dla ich okrucieństwa i z tej przyczyny, że kościołów i księży chrześcijańskich u nich nie ma; gdy więc któremu z jeńców w grzech śmiertelny popaść przychodzi, ten w chwili śmierci nie mogąc dostać rozgrzeszenia potępionym snadnie być może. Z jeńcami srodze się też obchodzą, co się i z przygód moich pokaże. Mają oni jedno święto, zwane Bimek-bairon, przed którym to czasem post miesiąc cały zachowują. Mahomet też, prorok ich, aby bezecność swoją pozorami justycji koloryzować, kazał im dnia tego niewolnikom zmniejszyć lata niewoli, wysłużonym swobodę dawać, wszystkim zaś wyznaczać, do jakowego terminu służyć mają i obietnic pod przysięgą dotrzymywać. A mają się te przysięgi odprawować we dwie godzin po północy, gdy ksiądz ich na wieże alboli tam, gdzie wieży nie ma, na wzgórze wejdzie i pocznie, palce w uszy włożywszy wołać: Lai Lacha i Lalach Mahomed Rossulach esse de Miellai, Lala i Lalach! Przysięgają więc wtedy na książeczki zwane Hamaeli, na których szabla Alego, Mahometowego pomocnika, u spodu jest wyobrażona, którą Delfikari zowią. Komu tedy na tę książeczkę przysięgną, bez pochyby przysięgę zdzierżą, ale tak są w oszukaństwie zaprawni, że nie tylko niewolników, ale i Boga swego oszukują, przysięgając na książeczki, które z mydła weneckiego eficiuntur. Taką przysięgę, mówią, pierwszy deszcz rozpuszcza i dlatego nic słowom ich wierzyć nie można.

Szybkie źródło:
http://klub.chip.pl/radekn/sienkiewicz/nowele/niewola3.htm

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 listopada 2005 12:35:32 
Awatar użytkownika

.. i wszystko jasne

Koncert ogólnie dobry. Mnie się początek akurat podobał, trochę rozczarowało Stare Miasto ale kilka momentów było fantastycznych (Kanały!!), Koniec, singlowe Czerniaków i Groźba czy bisowe Zrzuty & Hitlerowcy. Gusłowe utwory mnie zaciekawiły więc pewnie zakupię płytkę i posłucham więcej.

Pozdrowienia dla współkoncertowiczów :piwo: :soczek:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 listopada 2005 12:43:39 
Awatar użytkownika

marecki pisze:
Gusłowe utwory mnie zaciekawiły więc pewnie zakupię płytkę i posłucham więcej.

Gusła są przerażające ;-)
Straszne czasy tam opisano - mi tam o wiele lepiej tu i teraz niż w tych czasach sienkiewiczowskich... Jakoś mam wrażenie, że łatwiej było wtedy człowieka skrzywdzić... (Coś w stylu Tymonowego Jest w tym coś pięknego, rycerskiego, ale też trochę mroczno straszliwego, bo to zupełnie dziwna bajka i ja się boję średniowiecza. Jeżeli żyłem w średniowieczu, a pewnie żyłem jako jakaś tam praprainkarnacja, to myślę sobie, że niejednokroć srałem w gacie ze strachu. Bo może byłem nienormalny i mnie przywiązali do pręgierza lub zakuli w dyby, a może byłem złodziejem i chcieli mi rękę objebać, a może cudzołożyłem lub paplałem dziwności i spalili mnie na stosie? Więc mi się kojarzy to średniowiecze nie z pięknem gotyku i cała głębią duchowości, ale z brakiem światła, brudem, smrodem, paranoją, zabójstwami na porządku dziennym. z innego wątku.)

Choć po kilku przesłuchaniach zacząłem się oswajać...

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 listopada 2005 15:21:29 
Awatar użytkownika

Dzisiaj o Lao Che było w "Raju" prawie cały program. Jeśli ktoś chce zobaczyć powtórke to będzie jutro o 18:10 na TV Polonia.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 listopada 2005 19:56:04 
Awatar użytkownika

K.T.W.S.G. pisze:
hmm - w mojej szkole dyrektor Lach ma na nazwisko :D

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2005 10:41:04 
Awatar użytkownika

Jakby ktoś chciał zobaczyć drugowojenne uzbrojenie "na żywo", to zapraszam jutro na defiladę z okazji Święta Niepodległości. Wystąpi tam między innymi Grupa Historyczna "Zgr Radosław".. będzie też jechał "Kubuś".

Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2005 10:47:39 
Kurde no.... To też bym chciał zobaczyć :-( Zwłaszcza jeżdżący Kubuś to wyjątkowa gratka.... Ehhhhh......

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2005 10:49:42 
Awatar użytkownika

Wyślę Ci zdjęcia :wink:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2005 10:55:14 
Spoko luz ;-) Mam nadzieję, że jakiś filmik będzie!

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2005 11:10:21 
Awatar użytkownika

11.40 zbiórka pododdziałów, rozpoczęcie uroczystości 12.00

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2005 12:52:22 

Bedac na koncercie udalo mi sie nabyc koszulke LC w kolorze oliwkowym

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2005 15:38:08 
Na stronie LaoChe przeczytałem, że nagrywali swój materiał w STUDIO SCHRON....

CRAZY, mówi Ci to coś.......?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 115  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.