Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:56:42

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5920 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117 ... 395  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 10 sierpnia 2009 01:36:06 
Awatar użytkownika

Moja młodsza siostra mówi, że o ile "spierdalaj" jest wulgarne, to "serdecznie spierdalaj" brzmi całkiem przyjaźnie.
Czy to słowo "serdecznie" jakos zmienia pole semantyczne? czy zmniejsza zabarwienie periatywne ?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 10 sierpnia 2009 07:56:51 
Awatar użytkownika

jasne, przecież jak powiem do kogoś "wielmożny chuju" zamiast "chuju" to ten ktoś się na pewno nie obrazi :?

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 sierpnia 2009 06:56:24 
Awatar użytkownika

W kręgu moich znajomych wytworzyła się trójstopniowa gradacja. Coś może być "popieprzone" i to oczywiście wulgaryzmem nie jest. Coś może być "popierdolone" i jest twardym wulgaryzmem. Ale coś może być także "popierdzielone" i jest czymś pośrodku. Używając "popierdzieleńca" mam pekę na wulgarność, chociaż przy dzieciach jednak tak nie mówię.

Pamiętam natomiast swój szok gdy kilkanaście lat temu zaproponowano nam do spania "pierdolnik". Tak na wsi nazywano rozkładany tapczan. Spotkałem się później w tym rejonie Polski jeszcze kilka razy z tym określeniem, używanym zupełnie bezrefleksyjnie, w oderwaniu od seksualnej konotacji. Po prostu "pierdolnik" tak jak my mówimy "czajnik" rzadko zdając sobie sprawę że to od "czaju".

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 sierpnia 2009 07:59:31 
Awatar użytkownika

znałem kilku gości, którzy słowa pierdolnik używali jako słowa-wymiennika, mogącego zastąpić każdy rzeczownik. Dla mnie zaś znaczeniem podstawowym jest bałagan. Kiedyś jeden z moich nieskończonych pomysłów muzycznych miał się nazywać The Pierdolnik, z tym, że Pierdolnik był pisany cyrylicą.

Strasznie nie lubię słowa "pierdzielić" i jego wszystkich form, tak jak nie lubię używania "shit" jako przekleństwa przez Polaków, czy też mówienia np "kuźwa". Jak trzeba odpowiednie dać rzeczy słowo, to trzeba.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 sierpnia 2009 08:10:46 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
Jak trzeba odpowiednie dać rzeczy słowo, to trzeba

Hehe, a ja czasem z przekory używam np: w pracy, gdy zajdzie coś odpowiedniego do przekleństwa, słów typu "psiakość". Albo "nie udawaj Greka" zamiast "nie pierdol". Ale już coraz rzadziej, bo niektórzy się przyzwyczaili, najlepiej było na początku gdy reagowali -> :shock:

Budyń pisze:
Dla mnie zaś znaczeniem podstawowym jest bałagan

Tu u mnie zdecydowanie króluje "rozpiździaj" :-D

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 sierpnia 2009 10:43:32 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
W kręgu moich znajomych wytworzyła się trójstopniowa gradacja. Coś może być "popieprzone" i to oczywiście wulgaryzmem nie jest. Coś może być "popierdolone" i jest twardym wulgaryzmem. Ale coś może być także "popierdzielone" i jest czymś pośrodku.

jeszcze może być "popierniczone" jako stopień lekkopółśredni ;-)

chociaż trochę zgadzam się z Budyniem:

Budyń pisze:
Strasznie nie lubię słowa "pierdzielić" i jego wszystkich form, tak jak nie lubię używania "shit" jako przekleństwa przez Polaków, czy też mówienia np "kuźwa". Jak trzeba odpowiednie dać rzeczy słowo, to trzeba.

takie mówienie jest chujowe 8)

Natomiast słowo "luj" oczywiście nie jest u nas wulgaryzmem, jest raczej z gatunku słów "nieeleganckich", przy okazji oznaczających coś nieeleganckiego. Luj jest z tej samej kategorii co "żul" wg mnie.

--

Tymczasem niezauważone pozostało pytanie Tosisławy:

Tosisława pisze:
Dlaczego ogórki małosolne nazywane są małosolnymi, skoro są przeraźliwie słone?
Kiszone nie są aż tak słone, korniszony to już w ogóle..
Czy te słone ogórki nie powinny się nazywać "przesolne" albo coś takiego?

które jest zarówno słuszne (nieraz się nad tym zastanawiałem i inni w mojej obecności), jak i podoba mi się sugestia nazwy "przesolne" ;-)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 sierpnia 2009 11:13:06 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:

Bardzo się zgadzam. Taki sam mam stosunek do drinków - albo chcę się napić wódki, albo soku. :wink:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 sierpnia 2009 12:33:59 
Awatar użytkownika

Cytat:
arasek napisał:
W kręgu moich znajomych wytworzyła się trójstopniowa gradacja. Coś może być "popieprzone" i to oczywiście wulgaryzmem nie jest. Coś może być "popierdolone" i jest twardym wulgaryzmem. Ale coś może być także "popierdzielone" i jest czymś pośrodku.

jeszcze może być "popierniczone" jako stopień lekkopółśredni Wink

Crazy pisze:
Natomiast słowo "luj" oczywiście nie jest u nas wulgaryzmem, jest raczej z gatunku słów "nieeleganckich", przy okazji oznaczających coś nieeleganckiego. Luj jest z tej samej kategorii co "żul" wg mnie.

u mnie tak samo

ale tu się nie zgadzam:
Crazy pisze:
Dlaczego ogórki małosolne nazywane są małosolnymi, skoro są przeraźliwie słone?
Kiszone nie są aż tak słone, korniszony to już w ogóle..
Czy te słone ogórki nie powinny się nazywać "przesolne" albo coś takiego?

które jest zarówno słuszne (nieraz się nad tym zastanawiałem i inni w mojej obecności), jak i podoba mi się sugestia nazwy "przesolne" Wink

zależy jak se ogórki przyrządzisz... daj o połowę soli mniej to bedą w sam raz...
małosolne to dla mnie są ogórki kiszone w niezamkniętym naczyniu tak do 4 dni po nastawieniu... potem są zwyczajnie kiszone...

ale nigdy przenigdy nie są przeraźliwie słone !

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 sierpnia 2009 13:51:06 
Awatar użytkownika

Widzę, że KoTś się zna na ogórkach. Dodajmy - najlepszych z ogórków.

Dlaczego Litza patrzy? (choć nie na Mikiego?)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 sierpnia 2009 14:24:37 
Awatar użytkownika

manool pisze:
Dlaczego Litza patrzy?

To jest podchwytliwe pytanie? ;)

"Jak mamy tu coś zwojować skoro między jedną siatką, a drugą jest przerwa na piłkę?"

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 sierpnia 2009 20:49:35 
Awatar użytkownika

Dla mnie 'pierdolić' czy 'pierdzielić' tudzież odpowiadające im przymiotniki to twarde wulgaryzmy. 'Pierdoły' natomiast nie są wulgarne prawie wcale. 'Popieprzone' to wulgaryzm bardzo lekki, a 'popierniczone' to w ogóle nie jest wulgaryzm, to jakieś słowo dla dzieci. :wink: 'Pierdolnik' jest tak średnio wulgarny, a jeśli chodzi o znaczenie, to bym powiedziała, że to słowo bardzo odpowiednie do nazwania mojego pokoju. :lol:
'Luja' w ogóle nie znam.

Budyń pisze:
Jak trzeba odpowiednie dać rzeczy słowo, to trzeba.

Heh, w sumie w pełni zgadzam się z tą filozofią. Tylko jakoś się jej nie trzymam... Zawsze walczą we mnie dwie natury - ta zła, która bardzo chce kląć i ta dobrze wychowana, nauczona, że się nie powinno... i tak wychodzą mi różne wykropkowania na piśmie i w mowie... Przynajmniej jeśli chodzi o twarde wulgaryzmy, bo używanie lekkich nie stanowi dla mnie problemu.

Przeciw 'shitowi' akurat nic nie mam, dla mnie to po prostu zwykły lekki wulgaryzm, a nie jakieś zastępstwo czegoś cięższego. 'Kuźwy' nie lubię, strasznie mi się nie podoba, brzmi paskudnie, brr... Ale dość często używam wersji 'kurna'. Wymawianej tak, że nie słychać dobrze, czy tam jest 'n' czy 'r'. :wink:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 11 sierpnia 2009 23:35:05 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Pamiętam natomiast swój szok gdy kilkanaście lat temu zaproponowano nam do spania "pierdolnik". Tak na wsi nazywano rozkładany tapczan. Spotkałem się później w tym rejonie Polski jeszcze kilka razy z tym określeniem, używanym zupełnie bezrefleksyjnie, w oderwaniu od seksualnej konotacji. Po prostu "pierdolnik" tak jak my mówimy "czajnik" rzadko zdając sobie sprawę że to od "czaju".

W Kostrzynie zaś mianem "kolorowego pierdolnika" w pewnych kręgach nazywany był taki pseudoportfelik saszetkowy na sznurku na szyję sprzedawany na stoisku Fundacji.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 12 sierpnia 2009 21:04:57 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Hehe, a ja czasem z przekory używam np: w pracy, gdy zajdzie coś odpowiedniego do przekleństwa, słów typu "psiakość". Albo "nie udawaj Greka" zamiast "nie pierdol"

ale to zupełnie inna kategoria :) nie zapomnę sensacji, jaką wywołałem mówiąc kiedyś "jestem w kropce" gdy słuchacze spodziewali się o wiele gorszych wiadomości :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 13 sierpnia 2009 19:22:41 
Awatar użytkownika

Może głupie pytanie, a może już było, ale i tak je zadam bo mnie to nurtuje - czemu właściwie na ''Exodusie'' Armii nie ma koncertowej wersji ''Kochaj mnie'' ? - przecież zagrano to na tamtym koncercie. Zespół nie był zadowolony z tego wykonania ? Czy może decyzja wytworni ?

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Tytuł:
PostWysłany: pt, 14 sierpnia 2009 14:42:55 
gdzie można kupić kurtki i torebki indiańskie w rozsądnych cenach?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5920 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117 ... 395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.