Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:38:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 521  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: sob, 04 kwietnia 2009 13:51:22 
Awatar użytkownika

Trzecie (a może czwarte?) na przestrzeni kilku lat podejście do "Czekolady". Wynik - zasnąłem około połowy filmu jak zwykle.
Oficjalnie ogłaszam - piątego podejścia nie będzie.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 kwietnia 2009 09:04:42 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
i to nieustanne łażenie i gadanie
niech i tak będzie :wink:
dla mnie podstawową różnicą jest tymczasowowść sytuacji w Biforach, oni widzą się tam i tylko tam, tylko przez te parę godzin. Nie mają wiele wspólnego poza tymi kilkoma godzinami razem. Cały czas znajdują się w momencie poznawania się jeszcze dośc początkowego.

powiedziałbym tak - okoliczności filmu są podobne ale sam film nie, może być? :wink:

Crazy pisze:
to chyba wygląda na dobry film dla mnie

chyba tak

Ostatnio zmieniony ndz, 05 kwietnia 2009 10:43:52 przez marecki, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 kwietnia 2009 09:53:33 
Awatar użytkownika

Po nieco słabszym czwartym odcinku piąta część Kompanii braci znowu bardzo dobra.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 kwietnia 2009 21:30:49 
Awatar użytkownika

A może tak odświeżenie tego wątku i mniej albo bardziej (w zależności od czasu i ochoty) ocena każdego odcinka?

Touch your hand to the wall at night

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 kwietnia 2009 21:58:35 

Nakarmić kruki - ciekawy, trochę melancholijny obraz Carlosa Saury.
Generalnie świeżo po seansie nie do końca wiem o czym był ten film. Jak do tego co widziałem ma się tytuł? Teza o politycznym przesłaniu tego filmu, która przyszła mi do głowy jakoś nie specjalnie mnie przekonuje, wszak Saura przeciwnik Franco ale ta jego Hiszpania w tym filmie zagubiona, niczym dziecko we mgle (Ana). "Karm kruki, a one wydziobią Ci oczy" można zastosować bardziej (moim zdaniem) do ciotki Pauliny, która stara się zastąpić siostrom zmarłą matkę. Generalnie film podobał mi się, scena przedstawiająca matkę cierpiącą z bólu była znakomita, zrobienie z małej dziewczynki obserwatora wydarzeń też spodobało mi się. Za jakiś czas pewnie obejrzę drugi raz. Na dziś 8/10.

Aniołowie o brudnych twarzach - Świetna rola Cagneya i bardzo dobry, nieschematyczny film. Solidny obraz któremu niczego specjalnie nie można zarzucić, aktorstwo pomijając Cagneya bardzo dobre, sama tematyka przedstawiona w ciekawy sposób, podejrzewam że w 1938 roku musiał wzbudzać spore emocje. Ciekawe jak wyglądałby ten film, zwłaszcza końcówka gdyby nie cenzura. 8/10

Zmęczona śmierć - Świetny film Fritza Langa z 1921 roku. Głęboko refleksyjny i poruszający obraz, swoją wymową bardzo przypominający epokę romantyzmu (wszak ekspresjonizm niemiecki głównie na tego typu tematykę był nastawiony). Film ani trochę się nie zestarzał. Zero archaizmu, zero nudy, zadziwiająca wręcz płynność. Piękna historia miłości, niczym nie przypominająca tego co dziś serwują nam amerykańskie filmy. Najlepszy film Langa jaki oglądałem, trafia do moich ulubionych. Arcydzieło kina niemego. 10/10

Siedem dusz - dużo dobrego o tym filmie słyszałem od znajomych. Niestety całkowicie się zawiodłem. Film bardzo przewidywalny, w sumie po 40 minutach domyślałem się zakończenia. Pozuje na kino ambitne, chce poruszać ambitną problematykę, niestety wszystko wypada banalnie. Słaby portret psychologiczny bohatera, a w tym przypadku wydaje mi się to bardzo dużą wadą. Ckliwy, tandetny, typowo "amerykański". Muzyka idealnie wpasowuje się w obraz, gdyby nie to może nawet byłaby przyzwoita. Miałem zostać poruszony, miałem się wzruszyć, miałem rozmyślać tymczasem znudziłem się pretensjonalnością tegoż obrazu. Marne 4/10 tylko za to że Smith się starał jak mógł aby uczynić z tego filmu przeciętniaka.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 kwietnia 2009 22:02:49 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Trzecie (a może czwarte?) na przestrzeni kilku lat podejście do "Czekolady". Wynik - zasnąłem około połowy filmu jak zwykle.

Ooo, miałem niemal identycznie. Nuda, panie...

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 kwietnia 2009 22:22:05 
Awatar użytkownika

e tam, nie znacie się. mi się podoba ta miłosna historia no i johnny depp :wink:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 kwietnia 2009 22:24:21 
Awatar użytkownika

Historia mnie nie zmęczyła, bo (a) czekałem na Johny'ego Deppa i (b) porównywałem urodę Juliette Binoche z z urodą jej mamy, którą w tamtych okolicach czasowych miałem okazję poznac :)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 kwietnia 2009 22:26:23 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
e tam, nie znacie się. mi się podoba ta miłosna historia no i johnny depp ;-)

hehe... :piwo:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 05 kwietnia 2009 23:01:22 
Awatar użytkownika

Turio pisze:
Nakarmić kruki - ciekawy, trochę melancholijny obraz Carlosa Saury.

O! jeden z moich ulubionych filmów Saury, ale ej już dawno nie oglądany, ale myślę, że oprócz tej melancholii, o której Turio wspomniał, dla mnie ten film to chyba obraz traktujący o niewinności i dziecięcym postrzeganiu świata z jego sferą marzeń i regułami podyktowanymi przez wyobraźnię głównej bohaterki, a poza tym ten film nieodłącznie kojarzy mi się z utworem, które się tam parę razy przewija - 'Por que te vas'
http://www.youtube.com/watch?v=m4goo5MkB0c

Tytuł:
PostWysłany: pn, 06 kwietnia 2009 07:52:11 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
miłosna historia

Chyba nie doczekałem. :wink:
Wczoraj zaś:
Elling - nie było napisów, a film jest norweski. :D Myślałem że może mimo to dam radę się połapać, niestety - za dużo dialogów. :lol: Wyłączyłem po kwadransie.
Ghost World - sam nie wiem. Oglądało się bez znudzenia, nawet z zaciekawieniem. Ale ostatecznie został mętlik w głowie, co do ostatecznej wymowy filmu. Dla fanów (osobiście raczej nie należę) - bardzo młoda Scarlett Johanson.
Gosford Park - a to się zaczęło znakomicie. Ale stwierdziłem że jest późno już i dokończę jutro, znaczy dzisiaj.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 06 kwietnia 2009 15:09:56 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Gosford Park - a to się zaczęło znakomicie. Ale stwierdziłem że jest późno już i dokończę jutro, znaczy dzisiaj.

Podziel się wrażeniami. Mam na płycie, tylko brak czasu, aby obejrzec. Kiedyś wybraliśmy się na niego ze znajomymi do kina, ale byliśmy jedynymi chętnymi i nie chcieli tylko dla nas wyświetlic filmu :cry:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 06 kwietnia 2009 15:19:17 

"Szkoła rocka". Mocno przejaskrawione i końcówka mogłaby być lepsza. Trudno się to oglądało, z wykrzywieniem twarzy.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 06 kwietnia 2009 15:21:04 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Gosford Park - a to się zaczęło znakomicie.

Potrzebowałem niezłego samozaparcia, żeby dotrzeć do końca (początek mi się podobał). Klimat filmu niezły i chyba właśnie o klimat tam chodzi. Ale nie jestem pewien, czy wszystko dobrze zrozumiałem.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 06 kwietnia 2009 22:55:44 
Awatar użytkownika

Ptak ze wschodu pisze:
"Szkoła rocka". Mocno przejaskrawione i końcówka mogłaby być lepsza. Trudno się to oglądało, z wykrzywieniem twarzy

no co Ty, fajne jest! Przecież o to chodziło! :)
No, obejrzałam dziś 'Kod da Vinci', w sam raz na Wielki Tydzień...... Wątek detektywistyczny całkiem ciekawy, ale nawet mnie rąbała po oczach mocna tendencyjność filmu. W sumie przykro, że pewnie są i tacy, którzy łykają bez jakiejkolwiek próby przeanalizowania sensacyjne historyjki (w filmie fabularnym...).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 521  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.