Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:31:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 521  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 23 marca 2009 23:26:18 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
cholera mam ochotę pooglądać titanica i romeo i julię od których się trzymałem z daleka

tylko nie to!!!! szkoda czasu....mówie ci, ja straciłam :wink: no ale z dwojga złego- skoro masz już taką ochotę :wink: - to zdecydowanie Romeo i JUlia...

Co słychać u twoich kuzynów, centaura i jednorożca?

Charles Reznikoff

Tytuł:
PostWysłany: pn, 23 marca 2009 23:40:33 
Awatar użytkownika

ja tam wolę Tytanika.

A o Revolutionary Road, KoCie, pamiętasz może, pisaliśmy trochę wcześniej, Boski, marecki i ja chyba.

A dzisiaj byliśmy (nawet udało się naprawdę razem :-) na Oszukanej Clinta Eastwooda z Angeliną Jolie (tytuł oryginalny "Changeling" wydaje mi się cokolwiek dziwny, to już ten polski lepszy :? ). Nie chcę teraz zbyt dużo pisać, ale bez wahania polecam. Film nieco za długi, przynajmniej z kilkanaście minut można by go odchudzić, ale zdecydowanie bardzo dobry.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 08:56:56 
Awatar użytkownika

"Cudowne Lata" odcinki jakoś 18-23. Dwa ostatnie (o Lesie Harpera i o ostatnim dniu roku szkolnego) to zdecydowanie moja czołówka!

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 09:24:15 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
A o Revolutionary Road, KoCie, pamiętasz może, pisaliśmy trochę wcześniej, Boski, marecki i ja chyba.

tak, nawet wczoraj wróciłem do tych wpisów... ale do tamtego nie mam nic do dodania i właściwie ze wszystkim się zgadzam... ;)

ale tak po przemyśleniu, to wydaje mi się, że można coś pozytywnego z tego filmu wyciągnąć... bo ta niby grecka tragedia nie jest taka znowu grecka... dążenie do wyimaginowanego szczęścia za wszelką cenę kończy się tragedią, choć nie musi... to co zobaczyliśmy to nie jest sytuacja bez wyjścia... taką się wydaje głównej bohaterce, ale taką nie jest...

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 10:23:17 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
ale tak po przemyśleniu, to wydaje mi się, że można coś pozytywnego z tego filmu wyciągnąć... bo ta niby grecka tragedia nie jest taka znowu grecka... dążenie do wyimaginowanego szczęścia za wszelką cenę kończy się tragedią, choć nie musi... to co zobaczyliśmy to nie jest sytuacja bez wyjścia... taką się wydaje głównej bohaterce, ale taką nie jest...
pełna zgoda :) tu jest oczywiście tragedia i bezsilność ale w jakiś przedziwnie inny sposób wręcz oczyszczający działała ona na mnie podczas oglądania, zupełnie inaczej nić np. Plac Zbawiciela, który zamiast wzruszenia i współczucia wywoływał we mnie złość :roll:

a wczoraj oglądaliśmy Ucieczkę Gangstera z Ali MacGraw i Stevem MacQueenem - dobre, w starym stylu :)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 10:40:15 
Awatar użytkownika

marecki pisze:
Plac Zbawiciela, który zamiast wzruszenia i współczucia wywoływał we mnie złość

bo w tym filmie pokazano nam taką a nie inną sytuację nie wmawiając, że świat jest zły, wszyscy ludzie to świnie i no future... ten film nie sugeruje, że nie było innego wyjścia, że to się musiało tak skończyć, bo tak i kropka... poza tym nie wszystkie wybory bohaterów są absurdalne i nielogiczne...

a ja wczoraj pooglądałem scene faktu i sztukę o Mikołajczyku... fajna, ale bez rewelacji... najzabawniejszy był Roosvelt...

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 10:58:12 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
bo w tym filmie pokazano nam taką a nie inną sytuację nie wmawiając, że świat jest zły, wszyscy ludzie to świnie i no future... ten film nie sugeruje, że nie było innego wyjścia, że to się musiało tak skończyć, bo tak i kropka... poza tym nie wszystkie wybory bohaterów są absurdalne i nielogiczne...

hehe dokładnie tak, jak czytałem twojego wcześniejszego posta mi się porównanie nasunęło

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 16:42:30 
Awatar użytkownika

Obejrzałam sobie wczoraj 'Fanny i Aleksander' Bergmana.
Do pewnego momentu ten film strasznie mnie wkurzał. Wydawał mi się aż do bólu tendencyjny i nieprawdziwy. Ale po obejrzeniu do końca stwierdzam, że nie jest on wcale taki jednoznaczny i muszę sobie go jeszcze przemyśleć...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 18:14:08 
Awatar użytkownika

Fengari pisze:
Do pewnego momentu ten film strasznie mnie wkurzał. Wydawał mi się aż do bólu tendencyjny i nieprawdziwy.
...mam podobnie ! dlatego nigdy nie obejrzałem tego filmu do końca...gdzieś w połowie wyłączałem

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 18:33:14 

Twin Peaks: ogniu, krocz ze mną - właśnie to oglądam, ale musiałam na chwilę przerwać, bo za duże napięcie..

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 22:28:29 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
bo w tym filmie pokazano nam taką a nie inną sytuację nie wmawiając, że świat jest zły, wszyscy ludzie to świnie i no future... ten film nie sugeruje, że nie było innego wyjścia, że to się musiało tak skończyć, bo tak i kropka...

dokładnie tak! :piwo:
w ogóle, kurcze, wydawało się, że tytułowe (w Polsce) szczęście było naprawdę w zasięgu ręki i to nawet nie po drugiej stronie głębokiej przepaści, tylko po prostu - wystarczyłoby, żeby im starczyło deteminacji. To było takie prawdziwe, kiedy oni (zwłaszcza u niego to było wyraźne) zrobili się tacy odprężeni, pewni tego, na czym im zależy, po prostu szczęśliwi, po tym gdy podjęli decyzję o wyjeździe i przeszli przez pierwsze niewygodne sytuacje powiedzenia o tym znajomym. Myślę, że bardzo dobrze wiedzieli, że to, co postanowili, to było coś dobrego i że wreszcie dostrzegli to, co w życiu najważniejsze, i okazało się, że te inne rzeczy, to naprawdę mogą poczekać... I kurde - mogli to utrzymać. Mogli. Nic im realnego nie stanęło na przeszkodzie, bo przecież poradzili by sobie na luzie w tym Paryżu.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 22:55:53 
Awatar użytkownika

dziś bylismyw kinie na przedpremierowym pokazie "Miasta slepców" wg powieści jose saramago. nie czytałam, ale wiki podaje, że to powieść "o totalitaryzmie, to absurd, ale ślepcy w powieści Saramago są alegorią ludzi, którzy nie potrafią dostrzegać tego co powinni widzieć."
hm. w filmie tego nie zauwazyłam. było tam za to spiętrzenie ohydy i brutalności. po powrocie do domu mam dosyć wszystkiego, co dobre: jedzenia, picia, seksu, nawet mi się gadać nie chce. zakończenia w ogóle nie kumam :|
czary goryczy dopełniły trailery przed głównym filmem. filmy dla dewiantów o najgorszych możliwych dewiacjach. czy nie można już robić innych filmów? wyglada na to, że tzw. twórcy chcą stworzyć coraz to większe ohydy. ja nawet mogę zrozumieć, że są tacy, którzy lubią patrzeć na coś takiego, ale nie moge pojąć, że tzw. elita intelektualna, ludzie po uniwersytetach takie filmy kręcą. jestem teraz w takim stanie, że nie mieści mi się w głowie do czego ten świat zmierza.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 23:02:47 

natalia pisze:
ludzie po uniwersytetach takie filmy kręcą

takie kręcą, na jakie im producent da kasę, a producent patrzy, na co chodzą ludzie...
dla producentów liczy się tylko kasa (oglądalność)
nic innego

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 23:04:54 
Awatar użytkownika

to ma być usprawiedliwienie? :shock:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 24 marca 2009 23:14:13 

teraz w kinie jest tzw. system producencki
producent daje kasę i on rządzi - dobiera scenariusz, aktórów, ekipę, ma prawo do ostatecznego montażu...
wynajmuje reżysera, którego w każdej chwili może zwolnić
taki system obowiązuje od lat w kinie amerykańskim, ale od kilku lat jest to samo w Europie i w Polsce
bardzo rzadko robi się "kino autorskie", w którym reżyser decyduje o całości filmu
...ja bronię tylko reżyserów

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 521  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.