Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:25:40

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 698 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 12 października 2006 02:46:24 
Awatar użytkownika

na płycie

Tytuł:
PostWysłany: czw, 12 października 2006 07:52:57 
Słucham właśnie "Pocałunku..." i muszę uczciwie stwierdzić, że dzięki Apolonii, zyskał bardzo. Zyskał w nastroju i wymowie, ale niestety nie zyskał w warstwie muzycznej... jeśli chodzi o kwestie muzyczne, nie cofnę ani słowa...
Ale dla Witka brawo!

Tytuł:
PostWysłany: czw, 12 października 2006 08:16:53 
Awatar użytkownika

Też jestem pod wrażeniem tekstu Witka! Napisać coś takiego o tak słabym kawałku to duża sztuka! :-)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 12 października 2006 08:55:42 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Śmierć w Wenecji * * * * * , jako Kamik rzecze, zbyt wielu fanów ten utwór tu ma, żeby jeszcze dyrdymały wypisywać. Best song!

zgadzam się w 100% tylko, że ja bym jeszcze z pół gwiazdki dorzucił ;). best song na płycie ever.

Już szykuje się mała recenzja kolejnej płyty.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 12 października 2006 09:48:59 
Crazy pisze:
dźwiękrople" (syntezator mooga?)

cały czas zastanawiałem się o jakie "dzwiękrople"Wam chodzi....posłuchałem z ciekawośći...to gitara panowie,najzwyklejsza gitara.....

Tytuł:
PostWysłany: czw, 12 października 2006 18:50:13 
(-)

Ostatnio zmieniony pt, 05 sierpnia 2016 08:10:44 przez chewbacca, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: czw, 12 października 2006 19:10:47 
Awatar użytkownika

Żeby nie dublować wątków, chciałem parę słów na temat:
Sodoma i Gomora - ***** sam nie wiem co jest lepsze - oryginał czy cover.... W obu wersjach mimo odmenności konwencji jest dla mnie coś bliżej nieokreślonego...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 12 października 2006 19:37:49 
Awatar użytkownika

O-----O
--

Ostatnio zmieniony pt, 03 maja 2013 20:19:54 przez MAQ, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: czw, 12 października 2006 19:41:29 
Awatar użytkownika

Mogę zrobić tylko :shock: . Komedia utworu Armii? Ale dlaczego?

Tytuł:
PostWysłany: pt, 13 października 2006 12:44:47 
Awatar użytkownika

A teraz przyszedł czas na płytę, która długo walczyła z Legendą (najsmaczniejsze zostawiam sobie na koniec ;) ) o stołki... jakkolwiek to zabrzmi...proszę państwa, Triodante- płyta, której nijak nie potrafię zakwalifikować jest to coś co wychodzi poza ciasne ramy muzyki. Niewyobrażalne aranżacje. Ktoś napisał, że to nie jest muzyka, której można słuchać ''w tle'', pięknie powiedziane! Klimat niesamowity.. jednym słowem- total.

Triodante- * * * * * i 3/4

Wyludniacz - Zaczyna się, pierwsze co słychać to apokaliptyczne dzwonki... niesamowity klimat i potężne uderzenie gitar. W moim odczuciu podróż przeprowadzająca mnie przez piekło, czyściec i niebo. Ekstra początek. Notabene.... wolę wersję akustyczną (’’Budzy solo’’ ;))

Nieruchomo - Na początek od razu się przyznam, że lubiłem tak dość średnio ten utwór za jego enigmatyczność. Teraz...bomba. Bardzo lubię go słuchać szczególnie za ten motyw apokaliptycznie brzmiącej waltorni, który pełni funkcję jakoby refrenu.

Ciało i Duch - Pierwsze momenty tej piosenki bardzo fajne, uspokojone gitary, lekkie ''teraz to nic'' no i znowu zaczyna się jazda. Kolejny już raz waltornia robi swoje.

Dzyń - Lubię ten kawałek szczególnie za tekst...nie chcę się rozpisywać.''Nie zatrzymuj mnie.''

Piosenka Liczb - Jest to budowanie napięcia (krzyża naszego życia), jakiegoś klimatu.. najpierw poprzez spokojne bębny a na koniec jeszcze coraz głośniejsze dzwonki. Wtedy mówimy do Boga: ''Skończyłem, rozpoczynaj''.

Miejsce Pod Słońcem - Może to trochę niektórych zdziwić. Utwór numer dwa na tej płycie... naprawdę megastyczny tylko że...trochę za długi..zakończenie jednak idealnie robi klimat pod mocne uderzenie jakim są:

Popioły - Zdecydowanie numer jeden...za.. za wszystko! Zarówno za ten czad, jak i zawartość tekstową. No i ta waltornia... brzmi tu najlpepiej na całej płycie. I zaryzykuję stwierdzenie, że jest to jedna z najlepszych partii Bananowych w całym dorobku Armii.

Skończyłem rozpoczynaj - Też świetna piosenka. ( czy na tej płycie są utwory kiepskie :?: ;) ) Bardzo fajny riff i solówki gitarowe. Aż wreszcie zakończenie... Zima i chłód, andante z szumiącego wiatru.. miód!

Pieśń Przygodna - Bardzo do mnie przemawia, najbardziej podoba mi się początek rozpoczynający się od bardzo fajnej gitarki... no i.. jest wreszcie walczyk ! Za to kocham ten utwór.

Święto Jaskółki - Przed chwilą wpadło mi do głowy, że Święto to dla mnie taki drugi Wyludniacz na tym krążku, świetnie zamykający całość. No i bezapelacyjnie pojawia się tu best tekst na płycie: ''leć pod przykrywkę, pod przykrywką przepaść''

Przymierzam się powoli do recenzji UT... uff

Tytuł:
PostWysłany: pt, 13 października 2006 21:19:51 
Awatar użytkownika

Seamas... jakąś masz podejrzana kolejność tych utworów :shock: I gdzie Ci jaskółka zamyka całość?!

Karolina pisze:
dość niskie te oceny, u mnie żaden utwór z tej płyty nie schodzi poniżej ****

ja nie mam ŻADNEJ takiej płyty, na której żadna piosenka by nie schodziła poniżej czterech gwiazdek. pisałem o tym w wątku o "najlepszych najgorszych". Więc to może kwestia surowości oceniania a nie niedoceniania płyty?

Tytuł:
PostWysłany: sob, 14 października 2006 00:46:07 
Awatar użytkownika

Skąd: Chełm (k. Mistycznego Miasta Lublina) - Warszawa (Stacja Ursynów)
séamas. pisze:
Miejsce Pod Słońcem - Może to trochę niektórych zdziwić. Utwór numer dwa na tej płycie... naprawdę megastyczny tylko że...trochę za długi..zakończenie jednak idealnie robi klimat pod mocne uderzenie jakim są:

Popioły - Zdecydowanie numer jeden...za.. za wszystko! Zarówno za ten czad, jak i zawartość tekstową. No i ta waltornia... brzmi tu najlpepiej na całej płycie. I zaryzykuję stwierdzenie, że jest to jedna z najlepszych partii Bananowych w całym dorobku Armii.

Ustawiłeś odtwarzacz na "random" (zbrodnia! zbrodnia!) czy rzeczywiście masz płytę z "wadliwą kolejnością" (zbrodnia! zbrodnia!) utworów?

miłość w Warszawie

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: sob, 14 października 2006 08:32:34 
Awatar użytkownika

Piła pisze:
"wadliwą kolejnością"

wygląda na to, że tak :shock:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 14 października 2006 18:13:10 
Awatar użytkownika

kurde no ale zaraz. w różnych płytach kolejność utworów jest ważna i przestawienie robi jej potencjalnie krzywdę, ale... są takie płyty, na których kolejność utworów jest z FABULARNEGO punktu widzenia niezmienna. Nie może w The Wall być najpierw piosenka o tym, że siedzi zamknięty za murem, a potem że dokłada do muru kolejną cegiełkę, bo to nie ma sensu. Nie może być najpierw czyściec a potem piekło, jak się idzie według Dantego! OK, można by pozamieniać kilka rzeczy, niech by sobie Nieruchomo było przed Popiołami (może i nawet lepiej, skoro w ogóle ma być), niech Dzyń będzie za Ciałem i duchem, no ale... bez jaj!

Tytuł:
PostWysłany: sob, 14 października 2006 18:59:22 
Awatar użytkownika

O-----O
--

Ostatnio zmieniony pt, 03 maja 2013 20:20:15 przez MAQ, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 698 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 47  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.