Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 14:02:42

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 14 sierpnia 2022 22:23:42 
Awatar użytkownika

:aniolek: :aniolek: :aniolek:

Nie dziwią mnie tak ekstatyczne reakcje - miałam tak samo zarówno po dość kameralnym koncercie w Berlinie 9 lat temu, jak i większym na Torwarze 5 lat temu; wspomnienia wracają. Cieszę się ogromnie, że alchemia wciąż działa mimo upływu czasu.

PostWysłany: pn, 15 sierpnia 2022 06:49:21 
Awatar użytkownika

Jak przyjedzie następnym razem, to na pewno idę. Niezależnie od miejsca i ceny.

PostWysłany: pn, 15 sierpnia 2022 07:16:02 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Jak przyjedzie następnym razem, to na pewno idę. Niezależnie od miejsca i ceny.

Takie było nasze motto, kiedy się okazało, ze nie da się już kupić biletów na koncert w Gliwicach, na jego pierwotny termin w 2020 roku. Kiedy później się okazało, że do Gliwic doszedł Gdańsk i to w czasie trwania Jarmarku św. Dominika, to nie zastanawialiśmy się nawet 5 sekund.

PostWysłany: pn, 15 sierpnia 2022 08:35:17 
Awatar użytkownika

Dawno temu straciłem serce dla Nicka, ale teraz, po przeczytaniu, trochę zatęskniłem...

PostWysłany: pn, 15 sierpnia 2022 10:01:58 
Awatar użytkownika

Idź za tą tęsknotą! Wejdź w wir!

phpBB [video]

PostWysłany: sob, 20 sierpnia 2022 16:41:50 
Awatar użytkownika

Wybierałam się z córką, aż do ostatniej chwili :)
Niestety sytuacja rodzinna skomplikowała się i przepadło.
Fantastyczna rela Pet! :D

PostWysłany: pt, 22 marca 2024 10:43:32 
Awatar użytkownika

Pet pisze:
koncert Nicka Cave i Bad Seeds w Gdańsku w 2022 roku, był najlepszym na jakim dotychczas byłem.

Poprzeczka zawieszona wysoko. Zobaczymy jak będzie tym razem:

Obrazek

PostWysłany: czw, 16 maja 2024 13:33:19 
Awatar użytkownika

Kiedyś to były koncerty.

Teraz to nie ma koncertów. :(

PS: O! Nasi tu byli! :)

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostWysłany: czw, 16 maja 2024 17:05:32 
Awatar użytkownika

Na razie dokonałem bolesnej rezygnacji z tego wydarzenia październikowego z przyczyn finansowych. Postanowiłem bowiem, że jeżeli jechać, to chcę jechać tam z dziećmi (co najmniej dwojgiem, ale szczerze mówiąc starsze też by chciały, tylko że mogą se już same kupić). W połączeniu z porządnym weekendem w Krk/Łodzi. No więc jeżeli ktoś mi zrobi zrzutkę.pl i wręczy mi z 1500 zł to z dziką chęcią będę przeczesywał ostatnie wolne miejsca na ten pamiętny weekend 8-)

PostWysłany: pn, 20 maja 2024 08:59:01 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
No więc jeżeli ktoś mi zrobi zrzutkę.pl i wręczy mi z 1500 zł to z dziką chęcią będę przeczesywał ostatnie wolne miejsca na ten pamiętny weekend

Posiadanie dwóch nerek jest przereklamowane, chętnych jest wielu, a za pengę zarobioną na nadwymiarowych podrobach będziesz mógł obskoczyć i krk i łdź z całą rodziną. Nie namawiam. Tak tylko mówię. ;)

PostWysłany: pn, 23 września 2024 12:16:56 
Awatar użytkownika

Tymczasem pozostając z obydwiema nerkami na właściwych miejscach, wczoraj, w ramach celebracji 67 urodzin Nicka wybraliśmy się do kina na "The Birthday Party: Bunt w niebie".

Przed sensem nie budowałem sobie żadnych oczekiwań, ani wyobrażeń, żeby zminimalizować ewentualne rozczarowanie, względnie zmaksymalizować zaskoczenie. Po prawdzie także dlatego, że zastanawiałem się po jaki język i klucz sięgną twórcy, żeby opowiedzieć historię tego zespołu, a nic sensownego nie przychodziło mi do głowy. Spoilerów unikałem przeto jak ognia. No i nie powiem, trochę mnie zaskoczyli, ale i delikatnie... nie... może nie tyle rozczarowali, ile pozostawili w delikatnym niedosycie.
Od wyjścia z kina układałem sobie w głowie recenzję i to co miałbym do powiedzenia o tym filmie, a kiedy już przystąpiłem do pisania, to uświadomiłem sobie, że pisanie tej recenzji akurat przeze mnie, było by trochę bez sensu. Recenzje są wszak pisane dla przeciętnego odbiorcy, który przed sięgnięciem po ten czy inny utwór chce się przekonać czy warto poświęcać czas na jego zgłębianie. Tymczasem ja, jako zawzięty ultras twórczości Nicka jako takiej (w tym także Boys Next Door i The Birthday Party) pisał bym ją na kolanach i od choćby cienia obiektywizmu byłbym równie daleki jak od mgławicy Oriona. Niby z drugiej strony jako zawzięty ultras mógłbym kręcić nosem, na powtarzanie informacji, które dla mnie są już znane jak abecadło i przez to mało porywające, ale dla osoby która nie siedzi w temacie stanowią ciekawostkę, albo wręcz są niezbędne, żeby zrozumieć fenomen tej kapeli. Ta rozbieżność tyczy się nawet warstwy wizualnej. Bo trzeba Wam wiedzieć, że "Mutiny in Heaven" prawie w połowie to praktycznie czarno biała animacja z podłożonymi wypowiedziami żyjących i nieżyjących członków, którzy opisują pokazywane sytuacje. Fajnie, nie? Rzecz w tym, że te animacje to "ożywione" kadry z komiksu Reinharda Kleista, którego egzemplarz od dawna mam na półce i znam na wylot. Z drugiej strony te animacje sa przeplatane nagraniami video z koncertów BP i to już dla mnie był cud, miód i orzeszki. Ale to dla mnie. Dla kogoś, kto wcześniej nie zmierzył się z tematem może to być zbyt intensywne przeżycie. :D
Więc to, co dla kogoś może być ciekawym zabiegiem wizualnym, dla mnie było trochę pójściem na łatwiznę. Z drugiej strony to co dla mnie było ultra-gicio, dla innych może być męką ponad ich siły. Jako ultras, czułem też trochę niedostatek z powodu "prześlizgnięcia" się po powodach i okolicznościach zakończenia działalności zespołu i jego rozpadu. No ale wiadomo, takie kwestie są zazwyczaj bardziej delikatne niż chińska porcelana, i w dokumentach, w których główne skrzypce grają sami główni zainteresowani raczej nie ma się ich co spodziewać. Wychodzi więc na to, że właściwie mógłbym napisać recenzję tylko i wyłącznie dla podobnych do mnie fanatyków, ale to z kolei mijało by się z celem, bo oni i tak pójdą na ten film niezależnie od tego co napiszę i sami wyrobią sobie zdanie.

Tak więc będzie skrócie: czy polecam "Bunt w Niebie" osobom postronnym? Polecam. Albo ich ten film przekona w 100% do dzikiego chaosu The Birthday Party, albo odrzuci ich na 100 km.
Ile daję? Niech będzie (z trzymaniem fanatymu na silnej wodzy) * * * *

PostWysłany: pn, 23 września 2024 17:47:22 
Awatar użytkownika

Dzięki. Myślę, że się wybiorę. Tymczasem jednak, również pozostając w posiadaniu obu nerek (nawet obuczwor), jedziemy do Krakowa, aby z miejsca w sektorze Ż zobaczyć plecy technicznych zespołu Bad Seeds. Nie wiemy, czy słychać będzie tylko stukot upuszczanych przez nich kombi (nomen omen) nerek, czy może kawałek muzyki się załapie. Ale było w miarę tanio :-)

PostWysłany: pn, 23 września 2024 20:37:34 
Awatar użytkownika

Super! Mam nadzieję, że jakoś uda się spotkać. A co do miejsc, to nie ma co narzekać. Powiedzmy sobie szczerze. Zobaczyć Nicka z przodu można w każdej chwili. I to nie ruszając się z domu.

PostWysłany: ndz, 06 października 2024 20:45:22 
Awatar użytkownika

Pet pisze:
Zobaczyć Nicka z przodu można w każdej chwili.

Ale nie na tym zdjęciu, które tak wielkie jest, że widzę na nim nic :-)

Nie wchodzi mi ta nowa płyta, którą na trasie ogrywają dość intensywnie. Słuchałem jej ze trzy razy, czy też raczej: ze trzy razy przeleciała, kiedy coś robiłem, ale mam za każdym razem wrażenie, że wszystko słyszę po raz pierwszy :roll: Może koncert coś tu wniesie. Carnage dzisiaj sobie odświeżyłem i bardzo fajne.

PostWysłany: sob, 12 października 2024 10:12:21 
Awatar użytkownika

Jak wrażenia?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.