Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 09:55:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 521  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 18 marca 2009 23:14:14 
Awatar użytkownika

Byłem dziś na Slumdogu i bardzo się dziwię niektórym opiniom tu przedstawianym.

Znalazłem to:

Gero pisze:
obejrzeliśmy Slumdog i niestety muszę dołączyć do grona prześmiewców

daję ** i 1/2, gdy przypomnę sobie scenę kulminacyjną (spiętrzającą dwa wątki), ocena wzrasta do *** i 1/2, ale gdy przypomnę sobie co oni wyrabiają w tym metrze na napisach końcowych, to chce mi się obniżyć do **

przede wszystkim film nie wie czy być bajką/przypowieścią czy realistyczną historią - ja bym się nawet zgodził na tę całą umowność (bo akcja jest podporządkowana przesłaniu i toczy się nawet i nieszablonowo, aż czasem za bardzo karkołomnie - przypomina mi to trochę ten film z Melem Gibsonem, gdzie musieli przylecieć kosmici żeby on odzyskał wiarę), ale po jaką cholerę są w takim razie te sceny naturalistyczne na komisariacie i w kiblu TV? naprawdę nie wiem jak mam czytać ten obraz, bo samo oglądanie gojest właśnie około ***

Serdelek pisze:
Slumdog jak dla mnie góra ** (d-w-i-e) gwiazdki. Od poniedziałku dręczy mnie jedno pytanie : Za co to 8 Oscarów, a w szczególności ten za scenariusz?

Gera zarzuty bardzo czytelne, ale się zupełnie nie zgadzam: moim zdaniem ogólnie konwencja filmu jest jednoznacznie NIEREALISTYCZNA, na film patrzy się tak, jak przez mgiełkę, którą ma przed oczyma osoba zakochana, która wie, że wszystko jest możliwe, nawet jeżeli nci nie wychodzi ;-) , albo jak na bajkę, którą ten film też jest.
Natomiast realistyczne jest do tej bajki całe TŁO, i slumsy, i to gówno, do którego wskoczył, i straszna dość scena pogromu, i ta cała mafia indyjska, i przesłuchania na policji - to daje myślę obraz bardzo realistyczny (nawet się dziwię Hindusom, że się burzą - to wcale nie jest jednoznacznie be, dużo syfu, ale i dużo piękna w tych filmowych Indiach...) , ale to wszystko nie jest część opowiadanej historii, tylko jej tło. Tak ja ten film czytałem.
Oglądało mi się znakomicie i mogę się tylko dokładnie podpisać pod mareckim:

marecki pisze:
Może deszcz Oscarów to rzeczywiście przesada (...). Natomiast mi bardzo podobał się sposób prowadzenia filmu - trzy składnie przeplatające się ze sobą plany czasowe. Bardzo to dobrze pomyślane i wykonane, jedno wynika z drugiego, jeden wątek pomaga drugiemu, wyjaśnia itp. Bardzo dobry i godny obejrzenia.

Oglądało mi się znakomicie nie tylko z powodu wizualnej doskonałości (wow, jaki montaż!), czy muzyki, na którą akurat zwróciłem niewielką uwagę. Właśnie narracja moim zdaniem świetna i stąd - Serdelku - nie dziwi mnie ani trochę oskar za scenariusz.

Ja tam zdecydowanie polecam!

Tytuł:
PostWysłany: czw, 19 marca 2009 10:04:57 
Awatar użytkownika

Igor pisze:
osiedlu Kopernika, na którym to przecież spędziłem moje dzieciństwo i wczesną młodość, na którym to się wychowywałem i dorastałem

Pewnie stąd zamiłowanie do astronomii? :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 19 marca 2009 10:56:04 
Awatar użytkownika

Wczoraj byłem na "Koralinie" wg. powieści Gaimana. Pierwszy raz byłem na filmie 3D i bawiłem się jak dziecko :D . Polecam!

Tytuł:
PostWysłany: czw, 19 marca 2009 10:58:59 
Awatar użytkownika

O, nie wiedziałem że to jest 3D. Zastanawiałem się czy się wybrać, bo książka podobała mi się średnio. A to 3D - to jest nielichy argument za pójściem! :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 19 marca 2009 22:50:51 
Awatar użytkownika

Elsea dziś była na Slumdogu i też jej się bardzo podobał :D

W ogóle to fajna sprawa chodzić razem na film osobno ;-) Znaczy oczywiście fajniej jest pójść razem, ale jeżeli z jakichś powodów to nie wychodzi, to gorąco polecam metodę pt. "jedno idzie w poniedziałek, drugie we wtorek"! Wrażenia są jeszcze świeże i właściwie można pogadać tak, jakby się było razem, zwłaszcza że na gorąco po filmie to nieraz nie wiadomo co powiedzieć. A na sali kinowej i tak się jest samemu.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 19 marca 2009 23:32:21 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
W ogóle to fajna sprawa chodzić razem na film osobno Znaczy oczywiście fajniej jest pójść razem, ale jeżeli z jakichś powodów to nie wychodzi, to gorąco polecam metodę pt. "jedno idzie w poniedziałek, drugie we wtorek"! Wrażenia są jeszcze świeże i właściwie można pogadać tak, jakby się było razem, zwłaszcza że na gorąco po filmie to nieraz nie wiadomo co powiedzieć. A na sali kinowej i tak się jest samemu.
Może w tym szaleństwie jest metoda :D
równoczesne pójście w tej chwili wymusza babcino-dziadkową opiekę nad Mikołajem, co jednak ogranicza możliwości.

a co ja ostatnio widziałem?
Rain man
Pożegnanie z Afryką
i trochę Rozmowy Coppoli z Genem Hackmanem

Tytuł:
PostWysłany: pt, 20 marca 2009 12:02:52 
Awatar użytkownika

Obrazek 8)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 21 marca 2009 11:49:46 
Awatar użytkownika

po kilku dniach SLumdog nadal świetny!

a scena na peronie jak najbardziej okej!
chyba wiadomo, że to już jest scena spoza filmu: spektakl się skończył, aktorzy wychodzą na scenę, i kłaniają się (czy tam tańczą na peronie, co za różnica ;-))
mogłyby na tym być napisy, ale nawet jak ich nie ma, to i tak jest tak, jakby były ;-)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 21 marca 2009 12:16:49 
Awatar użytkownika

beznadzieja, nie scena :D

Tytuł:
PostWysłany: sob, 21 marca 2009 15:08:05 
Awatar użytkownika

slumdog to fajny film, ale totalnie nie kumam takiej masowej histerii. tak na *** (może z plusem), co w sumie jak na moje standardy to mało raczej. wrestler za to świetny, the reader też nienajgorszy. a wczoraj rezerwat - trochę więcej się po tym filmie spodziewałem.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 21 marca 2009 16:06:55 
Awatar użytkownika

"Zmierzch" sobie obejrzałam... Jak przystało na film o wampirach, taki trochę mroczny, chociaż to może być wina wersji, jaką ściągnęłam... ;) Całkiem przyjemny ;) trochę romansu, ale takiego subtelnego, trochę tajemniczości, trochę emocji... Ot, taki filmik dla młodzieży... Jak dla mnie tak na ***1/2 do ****, ale rewelacji nie ma... Nie wiem, jak jest teraz, ale robiono duży szum wokół tego filmu... Dla mnie przeciętny, można obejrzeć i nie zanudzić się... Ale już w ogóle nie rozumiem zachwytów nad Robertem Pattisonem... Nad czym się tu zachwycać?? :roll: 8)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 21 marca 2009 19:06:26 
Awatar użytkownika

ceigrektezet pisze:
wrestler za to świetny

a moim zdaniem słabiutki... a już nominacja do oskara za rolę pierwszoplanową to przegięcie... co tam był o niby takiego do zagrania... bardzo przeciętna rola i przeciętny film...

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: sob, 21 marca 2009 22:18:49 
Awatar użytkownika

Deja Vu - bardzo przyjemne kino akcji z elementami sf... ***

Tytuł:
PostWysłany: sob, 21 marca 2009 22:23:29 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
co tam był o niby takiego do zagrania...

piękny minimalizm, film totalnie nieholiłódzki, zero efekciarstwa, a do zagrania całkiem sporo, ale wydaje mi się że miki wcale aż tak bardzo nie musiał grać i dlatego wypadło to w moim przekonaniu przekonująco !

Tytuł:
PostWysłany: sob, 21 marca 2009 22:46:04 
Awatar użytkownika

ceigrektezet pisze:
ale wydaje mi się że miki wcale aż tak bardzo nie musiał grać

o to mi właśnie chodzi... gość pokazał swoją gebę (tego nie można inaczej nazwać), porobił trochę cierpiętniczych min i tyle...

Cytat:
piękny minimalizm, film totalnie nieholiłódzki, zero efekciarstwa

lepszych filmów które można określić tymi przymiotnikami widziałem całkiem sporo... ten film jedzie na opinii "powrót bad-boy'a hollywood"... jak dla mnie to dużo ciekawsza rola Mikiego w SinCity... jakby za tą rolę dostał oskara to byłby moim zdaniem skandal... inna sprawa, że podejrzewam (bo Milk'a nie zamierzam oglądać) Penn dostał nagrodę pewnie za to kogo zagrał, a nie za to jak... Rola Pitt'a w Beniaminie moim zdaniem też oskarowa nie była, a Nixona i Spotkania jeszcze nie widziałem...

pozdro...
KoT

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 521  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.