Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:51:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 13 sierpnia 2009 13:56:19 
Awatar użytkownika

Ostatnio miałem przyjemność grać w "Auf Achse" Wolfganga Kramera. Podobało mi się bardzo, chociaż jest to gra o finansach. Celem jest zarobienie dużej ilości pieniędzy. Przy przetargach należy ostrożnie planować i obliczać, czy opłaca się wydać dużo pieniędzy, czy lepiej czekać na inną okazję. Mi się nie chciało liczyć, więc na wyczucie raz inwestowałem więcej raz mniej.
Czytałem, że wyszła niedawno poprawiona wersja gry, w której dzięki nowym zasadom zmniejszona jest losowość. Oznaczałoby to, że w tej wersji, którą ja mam losowość jest zbyt duża. Nie zauważyłem jednak, żeby mi to przeszkadzało. Co może się nie podobać, to że poruszanie się jest oparte na najzwyklejszej zasadzie, że liczba pól odpowiada liczbie oczek na kostce. Chociaż operacje finansowe na dużych sumach mogą działać odstraszająco, mi w każdym razie wydają się dość skomplikowane, polecam grę, jeśli ktoś będzie miał okazję. Ja grałem na razie dwa razy i nie mam nic przeciwko kolejnej partii.
Zobaczyłem, że Wolfgang Kramer zaprojektował jedną z gier leżących w szafie, w którą jeszcze nie grałem - "Der grosse Gallier". Postanowiłem się nią zainteresować. Przeczytałem już instrukcję do prostszej wersji tej gry.

Gra "Auf Achse" została w Niemczech grą roku (Spiel des Jahres) 1987. 4 lata później tytuł ten zdobyła gra Klausa Teubera "Drunter & drüber". Poznałem ją już jakiś czas temu. Choć gra ma swoje zalety, spodziewałem się czegoś ciekawszego.
Grać można najwięcej w 4 osoby. Ja grałem dotychczas tylko w dwóch. Plus tego był taki, że na zagranie przeciwnika reagowałem od razu własnym zagraniem. Przy większej liczbie graczy, jak można przeczytać w internecie, zanim kolejka wróciłaby do mnie, sytuacja w grze znacznie by się zmieniła.
Istotą gry jest układanie kartoników z fragmentami drogi, rzeki lub muru. Na mapie znajdują się różne budynki, które wyburza się, kładąc na nich kartonik. Każdy z graczy stara się uchronić przed wyburzeniem swoją grupę budynków.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 07 grudnia 2009 11:40:09 
Awatar użytkownika

Dla miłośników Karkasą -> http://www.rebel.pl/product.php/1,1010/ ... sonne.html

Tytuł:
PostWysłany: pn, 07 grudnia 2009 12:03:40 
Awatar użytkownika

chyba dla tych co nie mają czasu :wink: rozgrywka trwa 20 minut

tymczasem grywamy ostatnio w monopoly świat. nie lubiłam nigdy monopoly bo kojarzyło mi się z księgowością :roll: nauczyłam się tydzień temu - stasiek dostał na urodziny,. ale jeszcze nigdy nie udało nam się skończyc tej gry na zasadzie, że ktoś zbankrutował. a raz graliśmy we dwójkę 3 godziny :roll:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 07 grudnia 2009 12:13:12 
Awatar użytkownika

Cytat:
chyba dla tych co nie mają czasu rozgrywka trwa 20 minut

To chyba bardziej wersja dla tych co np. podróżują pociągiem, albo nudzą się na dworcu :wink:

W miniony weekend: Prawo Dżungli

Tytuł:
PostWysłany: pn, 07 grudnia 2009 12:47:10 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
rozgrywka trwa 20 minut

takimi tekstami się nie ma co sugerować - na Carcassonne piszą: Czas gry: ok. 30 - 45 minut ...
to taki chwyt - jakby napisali, że 2-3 godziny to nikt by tego nie kupił...

Ja parę razy grałem w Cytadelę i bardzo mi sie podobało - nawet bardziej niż Carcassonne, ale pewnie miał na to wpływ fakt, że w Cytadelę zawsze graliśmy w 4 osoby...

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 stycznia 2010 00:22:47 
Awatar użytkownika

Chciałem powiedzieć, że gra Magia i Miecz ma pięć gwiazdek :-)

Coś ma jakiś feler z końcówką, po pierwsze że się zaczyna dłużyć, po drugie, że przepisy wydają mi się niejasne. Ale dłużenie można śmiało skasować robiąc przerwę w grze, a przepisy można sobie doprecyzować samemu.
Bardzo fajne są postaci, w które można się wcielać, i jest ich tak wiele, że trzeba by grać wiele wiele razy, żeby wszystkie poznać, więc zawsze coś nowego!
Wprost rewelacyjna grafika.
Fajne wydarzenia po drodze do korony morgotha ;-)
Trochę interakcji między graczami, np. jako złodziej okradłem minstrela, ale mnie okradł kapłan, he he.

Bardzo polecam na czas ferii zwłaszcza, ponieważ trzeba się liczyć z rozgrywką typu cztery godziny i chyba dobra właśnie przerwa w środku.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 stycznia 2010 08:47:58 
Awatar użytkownika

My wreszcie zaczęliśmy grać w Yengę z Tesco czyli Stack'em - taka zabawa drewnianymi klockami nieco przypominająca bierki - super zabawa - po pierwsze szybko się gra, po drugie nie wymaga specjalnego myślenia - polecam... acha robi sporo hałasu jak już wieża poleci...

pozdro...
KoT

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 stycznia 2010 14:00:52 
Awatar użytkownika

W Święta grałem w Małych Powstańców. Bardzo fajne.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 stycznia 2010 14:47:55 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Chciałem powiedzieć, że gra Magia i Miecz ma pięć gwiazdek

:piwo:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 stycznia 2010 14:49:01 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
ale mnie okradł kapłan

:oops:

zastanawiam się czy nie rozważyć kupna Magii i miecza :)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 stycznia 2010 18:50:46 
Awatar użytkownika

u nas w święta monopoly świat w trójkę. pod koniec 3 godziny robi się ciekawie, szczególnie jak się ma najdroższe miasta z hotelami. dwa razy byłam pierwszym bankrutem. cały świat zagarniał zawsze elrond.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 stycznia 2010 20:02:14 
Awatar użytkownika

Chciałbym w coś nowego zagrać jak wy, ale ciągle stoję w miejscu, grając wciąż w te same gry. Mogę się póki co podzielić swoimi spostrzeżeniami co do gry "Drunter und drüber" Klausa Teubera. Stwierdziłem, że jest ona bardzo oryginalna. W tej grze na przykład w ogóle nie zyskuje się punktów - traci się tylko. Przeciwnikom nie można o tym dać znać i cierpi się w ciszy. Z czasem dopiero można się zorientować, które punkty należą do kogo, a ujawnia się to na koniec gry przy określaniu zwycięzcy.
Dość oryginalna jest też zupełna jawność posiadanych kartoników, choć pewnie znajdą się inne gry, w których nie ukrywa sie swoich zasobów. Posiadane karty do licytacji są już jednak normalnie ukrywane.
Gra jest ogólnie prosta i może być dla dzieci, ale mi grało się nieźle, choć za rewelację tę grę trudno uznać. Obrazki mogli zrobić do niej ładniejsze.

Przy okazji chciałbym zauważyć, że polski tytuł niemieckiej gry "Bohnanza" jest odpychający i powoduje, że niektórzy nie chcą grać, z góry wydając negatywny werdykt. To jest karcianka, która nie ma żadnej okazałej planszy i drewnianych komponentów ani tym bardziej figurek, a zatem powinna przykuwać uwagę przynajmniej tytułem.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 04 stycznia 2010 20:54:30 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Chciałem powiedzieć, że gra Magia i Miecz ma pięć gwiazdek
Dać mu wódki, słusznie prawi!

Dawno już nie miałem okazji zagrać, ale dawniej to sporo czasu nad tym spędzałem. Miałem wszystkie dodatki, ale tylko "Miasto" mi się podobało. Wersja classic była jednak najfajniejsza.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 05 stycznia 2010 17:46:38 
Awatar użytkownika

KoT pisze:
My wreszcie zaczęliśmy grać w Yengę z Tesco czyli Stack'em - taka zabawa drewnianymi klockami nieco przypominająca bierki - super zabawa - po pierwsze szybko się gra, po drugie nie wymaga specjalnego myślenia - polecam... acha robi sporo hałasu jak już wieża poleci...

Bardzo fajna sprawa, ale ja mam już wybrakowaną, bo siostrzenice pogubiły klocki.. :|

'Magię i miecz' ma Agnieszka. Kiedyś trochę graliśmy, ale grać w to 'na szybko' trochę bez sensu..

"Jak mamy tu coś zwojować skoro między jedną siatką, a drugą jest przerwa na piłkę?"

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 17 stycznia 2010 16:41:54 
Awatar użytkownika

jenga jest świetna - mikołaj przyniósł nam w tym roku pod choinkę, wreszcie tv poszedł w odstawkę :D
a magia i miecz to gra mojego dzieciństwa - pamiętam jak gonzo kasę zbierała (ona już dostawała kieszonkowe a ja jeszcze nie) żeby kupić to w końcu za jakieś ciężkie pieniądze, ale jak się w to grało później :D
jeszcze gdzieś leży w szafie - trzeba pograć kiedyś :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 43  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.