Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:08:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 339 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 02 grudnia 2024 14:11:52 
Awatar użytkownika

Poniedziałek.
Nowy Manu Chao - łagodnie, nudnawo, przyjaźnie.
Koncert Claypoola z kolegami sprzed tygodnia. Normalni to oni nie są a ja nie jestem fanem ale ładnie tarmosi.
Israel Vibration i Roots Radics na żywo z kwietnia. Maszynka naoliwiona solidnie ale PESELu nie oszukasz, nawet jak nie masz PESELu

Wtorek.
Idąc wątkiem Prazeo, robię drugie podejście do Death Before Metal Post Regimentu. Jestem bardzo ciekawy jak pójdzie. No i idzie zdecydowanie lepiej niż zapamiętałem poprzednie podejście. Słysze jednak przyczynę pierwotnej niechęci. To jest materiał zbyt różnorodny. Bywają brzmienia jak na debiucie kasetowym, bywa pankowo ale inaczej, bywa dziewczyński power-pop jak jakieś Bangles (!), bywa falowo i smutno a trafia się nawet niemal poezja śpiewana. Biorąc pod uwagę także, że część numerów znałem lepiej w ostatecznych wersjach z pełnoprawnych materiałów ich wersje demo rozbijały mi głowę. No i wokal Tolka jest nie do porównania z Niką w ogóle. No a koncertu właściwie nie słychać.
A skoro już abecadło sceny poruszone zachciało mi się przejechać po materiałach Apatii, których nie znam: Uległość, Manipulacja - Zniewolenie. A ponieważ weszło jak złoto idę dalej w katalog Trującej Fali. La Fraction - De L'Autre C​ô​té. A na zakończenie dnia w pracy Israel Vibration i Roots Radics 28 lat wcześniej niż powyżej wspominane nagranie. Wszyscy wokaliści trio żyjący, instrumentaliści tez bardziej dynamiczni. Flabba na basie burzy mury.

Środa.
Na delikatny początek: Batata y su Rumba Palenquera - Radio Bakongo. Afro-kubańsko-brazylijskie tralalala. Dla odmiany szkocki wygrzew: Scatha - Birth, Life And Death. I trójmiejska grzanka: Thing – Killwater. I mazurska: Wirus - Psychoza, Na zmianę. Psychoza wydaje mi się świeżym spojrzeniem, angażuje indywidualistyczne tematy zanurzone w codzienności, bez ideolo etc., Na zmianę natomiast zgrzyta mi co jakiś czas pojęciówką z poradników rozwoju osobistego. Nie jest to jakiś olbrzymi problem, ale czuć mniejszą świeżość i większe sformatowanie. Nadal jest to dobra sprawa, wokalnie plasująca się dziwnie blisko wczoraj słuchanych La Fraction! To jeszcze koncert Wirusa wciągnę a potem Juggling Jugulars - Insurection.

Czwartek.
Ciąg dalszy pankowego lotu. Limp Blitzkrieg - Koniec kraju Polska. Piguły mniej niż 2minutowe, wściekłe, wykrzyczane. Bardzo dobre zamiast kawy. Numer z Siksą najlepszy. Wcześniejsze Wypierdalać też dobre. Inner Terrestials po całości z ich bandcampu.

Piątek.
IT! wczoraj mnie jako nie porwali ale w sumie kontynuuję ich dzisiaj. Żadnych uniesień, ale solidnie. Nie zostałem fanem. Potem latynosko-ulicznie: Caribombo - Barrio Popular; tylko latynosko: Alain Pérez - El Cuento De La Buena Pipa; tylko pustynnie: Tinariwen - Idrache (Traces Of The Past).

Ostatnio zmieniony pn, 09 grudnia 2024 09:28:54 przez zasada, łącznie zmieniany 23 razy

PostWysłany: pn, 02 grudnia 2024 19:35:44 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
Koncert Claypoola z kolegami sprzed tygodnia. Normalni to oni nie są a ja nie jestem fanem ale ładnie tarmosi.

Zaintrygowałeś! Ale to by wymagało jakiegoś kolejnego długiego weekendu albo zwolnienia albo coś ;-) Choć może wystarczy popatrzeć przez 10 minut, a potem już słuchać, przygotowując kolejne lekcje ;-)

U mnie The Smile - Wall Of Eyes,
cholernie dobre to jest, stwierdzam ponownie :!:

PostWysłany: pn, 02 grudnia 2024 22:04:51 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Na Tidalu nie mają tego albumu.
To fundraiser na nowy album.

https://younggodrecords.com/collections/frontpage/products/swans-live-rope-2024-fundraiser

PostWysłany: wt, 03 grudnia 2024 11:43:09 
Awatar użytkownika

"Mój trup jest większy niż twój" Luxtorpedy, całkiem dobrze się tego słucha. Są momenty, które mogą przypaść do gustu niektórym forumowiczom (np. cytaty z cudzych przebojów).

Touch your hand to the wall at night

PostWysłany: śr, 04 grudnia 2024 09:43:16 
Awatar użytkownika

Obrazek

PostWysłany: pt, 06 grudnia 2024 13:51:54 
Awatar użytkownika

ARMIA ,,Castle party''
ARMIA ,,Pocałunek mongolskiego księcia''
SPIRIT OF 84 ,,czyściec narodów'' ( dzięki BUDYNIU)

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: sob, 07 grudnia 2024 20:50:39 
Awatar użytkownika

Obrazek

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 08 grudnia 2024 12:50:53 
Awatar użytkownika

Ostatni King Gizzard & The Lizard Wizard. Śmieszna jest ta płyta, "Flight b741". Grają jak jakiś Allman Brothers czy inny Lynyrd Skynyrd. Ale jednak inaczej ;-)

PostWysłany: pn, 09 grudnia 2024 10:52:43 
Awatar użytkownika

W sobotę odpaliłem z pliku Dziewczynkę z pozytywką Edwarda Martyny Jakubowicz, żeby chwilę później zobaczyć post Prazeo. Później CD Gavroche - Aliansów, celebrująć kolejny fizyczny nośnik na półce (jak to źle brzmi).

Poniedziałek.
Alians - Cała anarchia i W samo południe. Potem kolejne odsłuchy nowych armijnych, a teraz po zanęceniu przez remix Sugar Free Szygara Bonko, odpalam Flapjack po całości, spodziewając się jednak smutnego wniosku.

Wtorek.
Francuskie Deluxe. Najpierw koncert potem wersja studyjna Moustache Gracias. I jakieś okruchy Friedberg, np. taki wykon. Kobiety, bas, gitary. Potem siegnę dalej bo mnie mile połechtało.

Środa.
Teledyski Friedberg z Hardcore Workout Queen i wszystkie inne też. Niby takie nic, taka muzyka dla nikogo, ale mnie przyciągnęło.

Czwartek.
Fragmenty kilku koncertów Friedberg z ich YT, potem odpalam KEXP bo znowu narosło 13 filmików. Zaczyna się od świetnego Ibibio Sound Machine: jest funk, jest disko, jest afro, jest w kolanko! Dla odmiany Ganavya jest senno-oniryczna, kameralna ale nie pozbawiona siły.

Piątek.
Alibabki - W rytmach Jamaica ska, Kryzys - 78-81, Klaus Mitffoch - Klaus Mitffoch. Powrót do KEXP i po kilku jako takich wykonach nagle Naima Bock. A od Naimy do Goat Girl i ich debiutu tylko rzut beretem i oto słucham całkiem nowych dla siebie rzeczy (pozdro wątek o tym skąd brać nową muzykę, którego nie mogę odkopać).

Ostatnio zmieniony pt, 13 grudnia 2024 14:51:49 przez zasada, łącznie zmieniany 10 razy

PostWysłany: pn, 09 grudnia 2024 11:02:45 
Awatar użytkownika

U mnie The Swell Season, Marketa i Glen solowo, nowa Armia, odświeżenie dorobku U2. Poza tym Rammstein w ilości przekraczającej dopuszczalne normy, stąd najlepiej wspominam "Klavier".

Touch your hand to the wall at night

PostWysłany: pn, 09 grudnia 2024 19:35:02 
Awatar użytkownika

Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Pod wpływem Peta słucham - jak zaczarowany - zespołu Homo Homini, z youtuba.

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.

My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".

PostWysłany: pt, 13 grudnia 2024 19:54:31 
Awatar użytkownika

Obrazek

Kim wyraźnie wygrywa z byłymi kolegami

Jedna z kandydatek do TOP 2024.

A okładka to już pewny Nr 1.

PostWysłany: pt, 13 grudnia 2024 23:25:38 
Awatar użytkownika

phpBB [video]

PostWysłany: sob, 14 grudnia 2024 09:59:50 
Awatar użytkownika

pablak pisze:
Kim wyraźnie wygrywa z byłymi kolegami

Jedna z kandydatek do TOP 2024.

A okładka to już pewny Nr 1.

Jakbyś jeszcze powiedział, co to takiego, to pewnie bym chętnie posłuchał.

Słucham płyty, którą bardzo polecał Pet, a zniechęcał Budzy w Melodramacie, czyli:
Black Country, New Road - Ants From Up There
Niestety mi cały czas ta płyta nie wskoczyła. Właściwie po ubiegłorocznym koncercie w ogóle straciłem zainteresowanie tym zespołem, ale to już była ta nowa odsłona, po odejściu wokalisty, tutaj mamy jeszcze niby kontynuację linii świetnego debiutu. Niestety jeżeli chodzi nie o obiektywne podobieństwo, tylko o moje emocje, to bliżej mi do ich braku przy słuchaniu Live At Bush Hall :roll:

PostWysłany: sob, 14 grudnia 2024 10:15:39 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Jakbyś jeszcze powiedział, co to takiego, to pewnie bym chętnie posłuchał.
Kim Deal - "Nobody Loves You More"

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 339 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.