Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:43:19

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 698 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 01 stycznia 2008 16:08:59 
Awatar użytkownika

No to ja się taks szeroko nie wypowiem, ale swoje czarne 3 grosze wtrącę.

LEGENDA. Tu się jednak zaliczę do zwolenników gorliwych. Ino dla mnie najlepszy kawałek (i wg mnie w całej twórczości Armii) to TO MOJA ZEMSTA. minimalizm RULEZ. no dla mnie to jest najbardziej mistyczny utwor. Jak go slucham to normalnie jakbym hymnu słuchał. Najwspanialszy utwór pod słońcem.

ULTIMA THULE.
Crazy pisze:
nie podoba mi się najwyższa ocena dla Ultimy spośród wszystkich płyt i gdybym - jak kolega c.y.t.z - miał wytykać wiek, to pewnie bardziej tu Wink
się ośmielę zgodzić. no ja ją lubię, ale jest dla mnie dość powtarzalna. Najlepszy jest początek i koniec: Biesy fantastyczne, ale potem (jak dla mnie oczywiście) coraz słabiej, aż do pięknego Nocnego Lotnika (i znów wiwat minimalizm, w Biesach zresztą też. P.S. zdjae się ze jest jakiś temat o minimalizmie na forum ale sie jeszcze nie dokopalem. w sumie tez nowy jeszcze jestem)

DROGA. Ja ja po prostu najbardziej lubie. Bez zbednej filozofii - najladniejsze utwory, swietne na koncertach. tyle. no i to ciężkie popkornowe ramię...

TRIODANTE. no nie przepadam, bo może za głupi jestem. bo z Afryki czy coś. no ale po prostu jak dla mnie przefilozofowana muzycznie. może jak zrozumiem zmienię zdanie.

Reszta płyt oczywiście świetna, słabych Armia z natury nie wydaje (no bo wierze ze to TRIODANTE w koncu przelkne)

:roll:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 01 stycznia 2008 16:52:37 

TomekGeralt pisze:
Szczególnie Opowieść Zimowa jest słaba i nudna.

Dla mnie jeden z najlepszych momentów Armii w ogóle.
A wykonanie na PW2004 absolutnie powalające. Także ciekawe co o nim powiesz :taaaaa:

I króciutkie pytanie: na czym polega ta "słabość" Opowieści?

Tytuł:
PostWysłany: wt, 01 stycznia 2008 17:02:43 
Awatar użytkownika

Cóż, jestem jeszcze gówniarzem i może dlatego lubię Ultima Thule. Hmmm czasami lubię posłuchać czegoś mocniejszego, Pantery czy Sepultury. Ale tez nie rozumiem o czym śpiewają, a Strzały Znikąd to jest coś.
Ale napisałem też, że inne płyty Armii lubię, należą do moich ulubionych.

Cytat:
Ocena Legendy kontrowersyjna, ale dobrze żeś się nie bał i ją wrzucił Wink

Tu się mylisz;D Jak napisałem o Legendzie trochę się cykałem - co ja gówniarz będę komuś obrzydzał coś być może pięknego, czego ja nie rozumiem :D

Młody jestem, ale Armia to mój ulubiony zespół. Amen.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 01 stycznia 2008 17:25:32 
Awatar użytkownika

TomkuGeralcie przeczytałem Twoją ocenę Legendy....POWIETRZA!!!!.... :D :D :D ....naprawdę mocna ocena...uff...Ja się też nie od razu przekonałem do Legendy, ale.... :D

Tytuł:
PostWysłany: wt, 01 stycznia 2008 18:12:25 
Awatar użytkownika

Opinia o Legendzie TomkaGeralta kontrowersyjna więc i wątek się ożywił. A mnie zastanawia to:

TomekGeralt pisze:
I do tego wręcz newagowe teksty...

Co to są newageowe teksty? Na czym polega ta newagowość?

Tytuł:
PostWysłany: wt, 01 stycznia 2008 21:24:15 
Awatar użytkownika

newagowanie pewnie ma coś wspólnego z dywagowaniem... może chodzi o filozjowanie? :D

Tytuł:
PostWysłany: wt, 01 stycznia 2008 22:33:26 
Awatar użytkownika

he he TomekGeralt i Afrik - Legenda-Triodante 1:1 :wink:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 02 stycznia 2008 09:11:37 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
może chodzi o filozjowanie?

Może... Chociaż gdyby na tej płycie było fizolofowanie to by się na pewno nie podobała. :wink:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 02 stycznia 2008 14:37:05 
Awatar użytkownika

Gravi pisze:
Co to są newageowe teksty? Na czym polega ta newagowość?

Przepraszam, powinienem chyba napisać new'agowe. New Age. Hm, te wszystkie "światło, prowadź mnie" i inne brzmią wg mnie jakoś dziwnie, po prostu new'agowo.

Vladimir

Tytuł:
PostWysłany: śr, 02 stycznia 2008 14:50:18 
Awatar użytkownika

TomekGeralt pisze:
Przepraszam, powinienem chyba napisać new'agowe.

Nieważne, jak jest napisane, bo wiadomo, o co Ci chodzi.

TomekGeralt pisze:
Hm, te wszystkie "światło, prowadź mnie" i inne brzmią wg mnie jakoś dziwnie, po prostu new'agowo.

Rozumiem, chociaż dla mnie właśnie skojarzenia z new age są dziwne. Teksty na Legendzie są dla mnie niesamowicie i autentycznie duchowe.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 02 stycznia 2008 15:10:09 
Awatar użytkownika

Gravi pisze:
Teksty na Legendzie są dla mnie niesamowicie i autentycznie duchowe.

Dla mnie bardziej uduchowione są te z Ducha, ale choć z Legendy nie podobają mi się, to są sto razy inteligentniejsze od jakiegoś kukiza.

Vladimir

Tytuł:
PostWysłany: śr, 02 stycznia 2008 15:26:03 
Awatar użytkownika

Na 25 i 26 stronie tego wątku Crazy przypomniał wypowiedź Elronda, że na Duchu są slogany:

Crazy pisze:
nie jestem też pewien, czy dokładnie przytoczyłem elronda wypowiedź o "sloganach"; tak mi się jednak zdaje i uważam, że w pewnym sensie jest w tym dużo trafności

Np. teksty utworów: Inaczej niż zwykle, Bóg jest miłością, Duch wieje przez świat - uważam je za znakomite w kategorii "tekst piosenki", ale nie są to samodzielne utwory poetyckie w sensie wierszy, które można by czytać czy deklamować. Znaczy, można to wszystko Wink Ale pisałem o braku wyrafinowania. Może najlepszym nawet przykładem jest tekst piosenki otwierającej album.

Tekst naprawdę znakomity! Wielka siła przekazu.

Ale czym on jest tak naprawdę? Kazaniem? Zlepkiem co bardziej dobitnych fraz wziętych wprost z Ewangelii? Hasło "wyciągnij rękę" - genialny refren! Jak to żarło na koncertach, jak porywało serca (przepraszam za patos, ale tak właśnie było), zresztą na płycie tak samo. Ale to nie jest poezja, to jest właśnie - hasło. "Slogan", tylko bez negatywnych konotacji.

Myślę, że to rzuca ciekawe światło na Legendę i Ducha. Dla mnie na dziś teksty Legendy lepsze.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 02 stycznia 2008 17:26:56 
Awatar użytkownika

ja w ogóle nie bardzo rozumiem szufladkę "new age". czasem mi się wydaje, że jak ktoś mówi o duchowości, ale nie przyznaje się do określonej religii, to go oskarżają o new age. a mi się bardziej podoba duchowość taka niż żadna.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 02 stycznia 2008 18:20:22 
Awatar użytkownika

Gravi pisze:
Dla mnie na dziś teksty Legendy lepsze.

I zostańmy przy swoich poglądach :)

Cytat:
ja w ogóle nie bardzo rozumiem szufladkę "new age". czasem mi się wydaje, że jak ktoś mówi o duchowości, ale nie przyznaje się do określonej religii, to go oskarżają o new age. a mi się bardziej podoba duchowość taka niż żadna.

Tzn. mi się wydaje, że człowiek pragnie Boga, toteż poszukuje Go na różne sposoby. Jak powiedział kiedyś Robert Tekieli bycie buddystą to już jakby "awans" od pogaństwa, bo już człowiek czegoś poszukuje, sensu życia, a przede wszystkim Boga.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 04 stycznia 2008 13:57:28 

TomekGeralt pisze:
Robert Tekieli bycie buddystą to już jakby "awans" od pogaństwa, bo już człowiek czegoś poszukuje, sensu życia, a przede wszystkim Boga.

I dlatego średnio go lubię...
Jeśli chodzi o teksty, na każdej płycie są inne i ciężko mi wybrać te najlepsze, ale jeśli już, to wybieram te z Ducha (może i slogany, ale w połączeniu z muzyką wychodzą genialnie) i Ultimy Thule (świetny klimat).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 698 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 47  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.